امروزه هوش مصنوعی هر روز مرزهای جدیدی را در مینوردد. این فناوری، فرایندهای پیچیده را خودکار کرده و در بسیاری از جنبههای زندگی، از پزشکی گرفته تا صنعت و حملونقل، همه چیز را تغییر داده است. اما هرچه قدرتمندتر میشود، مسئولیت بیشتری نیز به همراه خود دارد و نیاز به کنترل و مدیریت آن بیشتر احساس میگردد.
یکی از مهمترین چالشها در این زمینه، جلوگیری از رفتارهای غیرقابل پیشبینی و خطرناک هوش مصنوعی است. راهحلی که بسیاری از متخصصان پیشنهاد میکنند، وجود کلید قطع اضطراری (AI Kill Switch) است؛ یک مکانیزم کنترلی که در صورت لزوم، فعالیت هوش مصنوعی را بهطور کامل متوقف کند.
چرا به کلید قطع اضطراری هوش مصنوعی نیاز داریم
امروزه ما اعتماد بسیاری به هوش مصنوعی داریم. مدتی قبل سیستمهای هوش مصنوعی در حد پیشنهادها به ما کمک میکردند، اما حالا بخش زیادی از فعالیتها به صورت هوشمند انجام میشود و عامل انسانی تنها به نظارت بر آنها میپردازد. اما به چند مسئله توجه کنید:
نخست این که ما هنوز در سالهای ابتدایی انقلاب هوش مصنوعی هستیم. در واقع سطح تحولات در سالهای آتی به شکلی تصاعدی بیشتر میشود و هرآنچه که امروز از هوش مصنوعی میبینیم، شبیه یک کودک تازه متولد شده است.
دوم این که سرعت هوش مصنوعی بسیار بیشتر از چیزی است که بتوان توسط عاملهای انسانی به راحتی نظارت شود. اگر قرار باشد که هر کاری که هوش مصنوعی انجام میدهد را یک نفر دقیقا بررسی کند، پس چه مزیتی دارد این فناوری؟ هوش مصنوعی کارها را هزاران برابر و در آیندهای نزدیک میلیونها برابر سریعتر از انسان انجام میدهد.
تصور کنید که یک سیستم هوش مصنوعی در حال پردازش دادههای عظیم و تصمیمگیریهای حیاتی است. اگر این سیستم دچار خطا شود یا رفتاری غیرمنتظره داشته باشد، چه اتفاقی میافتد؟ اگر هوش مصنوعی از کنترل خارج شود و دسترسی به دادهها، سامانههای حیاتی یا حتی زیرساختهای ملی را در اختیار بگیرد، آیا راهی برای متوقف کردن آن وجود دارد؟
کلید قطع اضطراری، یک راهکار ضروری برای جلوگیری از چنین سناریوهای خطرناکی است. این مکانیزم به توسعهدهندگان و اپراتورها اجازه میدهد تا در شرایط بحرانی، هوش مصنوعی را خاموش یا محدود کنند.
کلید قطع اضطراری شبیه ترمز دستی خودرو عمل میکند، قرار نیست همیشه از آن ترمز استفاده کنیم، اما برای شرایطی که دیگر اوضاع از کنترل ممکن است خارج شود، بهتر است با آن کمی سرعت آن را کم کنیم یا متوقف کنیم و پس از اصلاحات، دوباره آن را به راه بیاندازیم.
خطرات احتمالی هوش مصنوعی بدون کنترل
هوش مصنوعی تنها برای ساختن عکس و یا نوشتن متن نیست که اگر خطایی داشته باشد چندان مهم نباشد. در بسیاری از حوزهها، عملکرد یک سیستم میتواند جان و مال انسانها را به خطر بیاندازد. پس با وجود اعتماد بالایی که به این فناوری داریم، اما ضروری است برای شرایط خاص، کلید قطع اضطراری هوش مصنوعی را نیز داشته باشیم. در ادامه تنها چند خطر ساده را بررسی میکنیم.
خودرانها و وسایل نقلیه هوشمند
فرض کنید یک خودرو خودران در حال حرکت است و ناگهان تصمیم میگیرد که به مسیر اشتباهی برود یا به درستی موانع را تشخیص ندهد. اگر سیستمی برای توقف اضطراری وجود نداشته باشد، میتواند به تصادفات مرگبار منجر شود. خودروهای خودران امروزی همچنان توسط انسان کنترل می شوند، اما قطعا فناوری خودران نیامده است که در سالهای آینده به همین شکل باقی بماند.
پس نیاز است یک سیستم نهایی وجود داشته باشد که برای شرایط خاص متوقف شود. یکی ویدئو وایرال شده (صحت آن قابل تائید نیست) نشان میدهد که یک خودرو خودران، در مقابل سارقان که در مقابل خودرو اینستادهاند، به راحتی توقف میکند و سارقان به خودرو حمله میکنند.
این در شرایطی است که شاید راننده انسانی بر حسب شرایط بخواهد تصمیم بگیرد که به کمی خلاف رفتن، خود را از دست سارقان نجات دهد. در این شرایط چه باید کرد؟
سیستمهای مالی مبتنی بر هوش مصنوعی
بسیاری از شرکتهای سرمایهگذاری و بانکها از الگوریتمهای معاملاتی خودکار استفاده میکنند. حجم بالای معاملات و تراکنشها و متصل بودن به یک شبکه جهانی، سبب میشود که بروز یک خطای کوچک، بتواند اثرات بسیار بزرگی حتی در سطح جهانی ایجاد کند.
مقاله پیشنهادی: کاربرد هوش مصنوعی در صنعت مالی
چتباتهای هوشمند و رسانههای اجتماعی
هوش مصنوعی در بسیاری از پلتفرمهای رسانهای برای مدیریت محتوا استفاده میشود. اگر این سیستمها بدون کنترل مناسب فعالیت کنند، ممکن است اطلاعات غلط منتشر کرده و افکار عمومی را بهاشتباه هدایت کنند. همانطور که در مقاله توهم هوش مصنوعی گفتیم، در حال حاضر حتی برترین مدلها نیز پاسخهای اشتباه ایجاد میکنند. در این شرایط یک سیستم خودکار که روزانه هزاران هزار محتوا منتشر میکند، یا پاسخ میلیونها کاربر را میدهد، اگر نشود در یک لحظه( برای اصلاح و بهبود سیستم) متوقف شود، چه حجم از اطلاعات نادرستی را منتشر میکند؟
رباتهای صنعتی و اتوماسیون کارخانهها
یکی از مهمترین حوزهها، بحث اتوماسیون تولید و رباتهای صنعتی است. تصور کنید در یک خط تولید گرانقیمت مبتنی بر هوش مصنوعی، یک اختلال کوچک یا یک حمله سایبری به یک سیستم هوشمند میتواند چه فاجعهای به بار آورد. نبود یک کلید قطع اضطراری هوش مصنوعی یعنی ادامه یافتن فعالیت با خطا و به خطر افتادن جان کارکنان و تولید محصولات اشتباه.
البته امروزه در بسیاری از موارد بالا، راهکارهایی برای تغییر وضعیت از اتوماتیک به انسانی یا حتی قطع کامل سیستم وجود دارد. اما در ایندهای که سرعت عملیاتها بسیار بیشتر است و قطعا اعتماد بیشتری به هوش مصنوعی خواهیم داشت، به روشهای کارامدتری نیاز داریم.
چگونه یک کلید قطع اضطراری هوش مصنوعی مؤثر طراحی کنیم؟
برای طراحی یک کلید قطع اضطراری هوش مصنوعی کارآمد، باید مجموعهای از اصول مهم رعایت شود. در ادامه، به بررسی ویژگیهای یک سیستم کنترلی مناسب برای هوش مصنوعی میپردازیم.
دسترسی انسانی و قابلیت کنترل فوری
یکی از مهمترین ویژگیهای کلید قطع اضطراری، امکان دخالت فوری انسان است. هیچ سیستمی نباید بهطور کامل خودمختار باشد. انسانها باید بتوانند هر زمان که احساس خطر کردند، فعالیت هوش مصنوعی را متوقف کنند. منظور از فوری شرایطی است که نیاز به انجام رویهها و فرایندهای نظارتی و زمان بر بسیار طولانی نباشد.
طبیعی است که منظور ما از کلید قطع اضظراری هوش مصنوعی، آن کلید نهایی است. بدون شک که برای هر اختلالی نباید یک سیستم را به صورت کامل قطع کرد و در بسیاری از مواقع میتوان با روتینهای نظارتی و کنترلی، میتوان یک سیستم را اصلاح کرد. اما در لحظهای که ممکن است فاجعه به بار آید، نمیتوان از روشهای مرسوم استفاده کرد. در واقع شرایط بحران، با شرایط عادی فرق میکند.
عدم مقاومت هوش مصنوعی در برابر توقف
برخی مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی ممکن است مکانیزمهایی برای جلوگیری از خاموش شدن داشته باشند. این یک چالش جدی است که باید در طراحی سیستمهای کنترلی مورد توجه قرار گیرد. به عبارت دیگر، کلید قطع اضطراری باید بدون وابستگی به تصمیم هوش مصنوعی، قابلیت اجرایی داشته باشد.
به مثال ریست کردن فکر کنید. گاهی کامپیوترهای قدیمی چنان هنگ میکردند که ریست کردن آنها از طریق ویندوز نیز امکان پذیر نبود، در چنین شرایطی، با زدن دکمه فیزیکی ریست بر روی کیس، میتوانستیم کاملا ریست کنیم. در دنیای هوش مصنوعی هم همین است. اگر قطع کردن هوش مصنوعی باز هم تحت کنتزل هوش مصنوعی باشد، با چالشهای جدیای مواجه خواهیم شد
شناسایی و پیشبینی شرایط بحرانی
سیستم باید بتواند شرایط خطرناک را شناسایی کرده و بهصورت خودکار هشدار دهد. الگوریتمهای نظارتی میتوانند رفتارهای غیرعادی را شناسایی کرده و قبل از وقوع حادثه، اقدامات پیشگیرانه انجام دهند.
شاید مهمترین بخش همین است. تشخیص خطا و تعیین سطح آن بسیار حائز اهمیت است. سختگیری بیش از حد یعنی توقف کامل سیستم به صورت مکرر و پایین آمدن بهرهوری و سختگیری کم، یعنی پذیرش ریسک بالای خطر و فاجعه. آنچه اهمیت دارد تعیین سطح بهینهای از خطرات است که لحظه مناسب برای قطع را مشخص کند. همچنین بتواند خطاهای کم اهمیتتر را پیش از تبدیل شدن به یک خطای بزرگ شناسایی کند.
افزایش شفافیت در تصمیمگیری
یکی از مشکلات اساسی در برخی از سیستمهای هوش مصنوعی، عملکرد مانند “جعبه سیاه” است. یعنی مشخص نیست که چگونه به یک نتیجه خاص رسیدهاند. با افزایش شفافیت و ارائه توضیحات در مورد نحوه تصمیمگیری، میتوان کنترل بیشتری روی رفتار سیستم داشت.
چالشهای پیادهسازی کلید قطع اضطراری
اگرچه داشتن یک مکانیزم کنترلی برای هوش مصنوعی بسیار مهم است، اما همه چیز به سادگی گفتن آن نیست و اجرای آن با چالشهایی روبهرو است. برخی از این چالشها عبارتاند از:
۱. مشکل در پیشبینی تمام سناریوهای ممکن: هوش مصنوعی ممکن است در موقعیتهایی قرار بگیرد که توسعهدهندگان از قبل به آنها فکر نکردهاند. بنابراین طراحی یک کلید قطع اضطراری جامع کار سادهای نیست.
۲. مقاومت شرکتها و توسعهدهندگان: بسیاری از شرکتهای فناوری ممکن است تمایلی به اضافه کردن چنین قابلیتی نداشته باشند، زیرا میتواند قابلیتهای سیستم را محدود کند.
۳. ریسک حملات سایبری: اگر کلید قطع اضطراری در دسترس هکرها قرار بگیرد، میتواند به عنوان یک نقطه ضعف امنیتی مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
آیندهای ایمن با هوش مصنوعی تحت کنترل
با توجه به سرعت پیشرفت هوش مصنوعی، نیاز به کنترل و مدیریت این فناوری بیش از پیش احساس میشود. کلید قطع اضطراری هوش مصنویع میتواند از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری کند و اطمینان حاصل کند که این فناوری در جهت مثبت و سازنده به کار گرفته میشود. شرکتهای فناوری و پژوهشگران باید در توسعه استانداردهای ایمنی هوش مصنوعی تلاش کنند و مکانیزمهای کنترلی مناسبی را پیادهسازی کنند.