در هفتههای اخیر، سیاستهای تجاری جدید دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده در سال ۲۰۲۵، موجی از نگرانی در بازارهای جهانی و بهویژه در صنعت هوش مصنوعی ایجاد کرده است. این تعرفههای جدید که بخش زیادی از واردات آمریکا را تحت تأثیر قرار میدهد، مستقیماً هزینههای ساخت دیتاسنترها و تجهیزات پردازشی را افزایش داده و بهطور بالقوه میتواند موقعیت آمریکا در رقابت جهانی هوش مصنوعی را تضعیف کند. در روزهای گذشته، رسانههای متعددی از جمله وال استریت ژورنال، تایم و فورچون به انتقاد از تعرفههای ترامپ و بررسی تاثیر آنها بر هوش مصنوعی پرداختهاند.
سیاست تجاری جدید ترامپ: تعرفه بر واردات
در طرح جدید، دولت ترامپ تعرفهای ۱۰ درصدی بر کلیه واردات به آمریکا وضع کرده و برای برخی کشورها از جمله چین این نرخ به شکلی عجیب زیاد شده است . هرچند تراشهها فعلاً از این تعرفه مستثنی شدهاند، اما سایر قطعات کلیدی مورد نیاز دیتاسنترها مانند تجهیزات برق، سیستمهای خنککننده و مصالح ساختمانی مشمول تعرفه شدهاند.
Matthew Mittelsteadt، پژوهشگر مؤسسه Cato Institute در این باره میگوید: “آینده هوش مصنوعی اکنون مالیاتخورده است.
افزایش هزینه ساخت دیتاسنترها
شرکتهایی مانند گوگل، آمازون و مایکروسافت که خدمات ابری را برای مدلهای هوش مصنوعی شرکتهایی مانند OpenAI فراهم میکنند، به شدت از این تعرفهها آسیب خواهند دید. طبق آمار، این شرکتها مجموعاً نزدیک به ۱ تریلیون دلار برای ساخت دیتاسنترهای جدید در سراسر آمریکا سرمایهگذاری کردهاند. تعرفههای جدید میتواند هزینه ساخت را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد.
Rick Villars، معاون مؤسسه IDC معتقد است که هرچند این شرکتها تا حدی ذخیره قطعات دارند، اما این شرایط فقط چند ماه دوام میآورد.
معافیت سرورهای Nvidia از تعرفهها
در خبری امیدوارکننده، Stacy Rasgon تحلیلگر مؤسسه Bernstein Research اعلام کرد که سرورهای Nvidia به دلیل مونتاژ در مکزیک مشمول تعرفه نمیشوند. این معافیت به لطف توافق تجارت آزاد با مکزیک محقق شده و بهعنوان یک نقطه روشن در این شرایط تلقی میشود. هرچند که Nvidia از اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کرده است.
خطر عقبماندگی آمریکا در رقابت هوش مصنوعی
کریس میلر، نویسنده کتاب جنگ تراشهها هشدار میدهد که افزایش هزینه ساخت دیتاسنترها میتواند سرعت توسعه هوش مصنوعی در آمریکا را کاهش دهد و فرصت را در اختیار چین قرار دهد. او میگوید: “همین حالا هم ساخت ظرفیت دیتاسنتری کافی در آمریکا برای جلو افتادن از چین چالشبرانگیز است؛ حالا این تعرفهها اوضاع را بدتر میکند.”
Adam Thierer، پژوهشگر مؤسسه R Street Institute معتقد است این سیاستهای تجاری میتواند بهطور ناخواسته هدیهای بزرگ به چین باشد. به گفته او: “در حالی که آمریکا با تعرفهها بازارهای جهانی را مختل میکند و سرمایهگذاریهای فناورانه را دلسرد میسازد، چین میتواند از این فرصت استفاده کند و همپیمانان جدیدی در جهان بیابد.” او میافزاید: “چین هماکنون با مدلهای متنباز هوش مصنوعی نظیر DeepSeek، به دنبال گسترش نفوذ تکنولوژیک خود در جهان است.”
به گفته Thierer، سختافزار و نرمافزارهای ساخت چین حامل ارزشهای خاص خود هستند. او هشدار میدهد: “اگر کشوری از تجهیزات ساخت چین استفاده کند، احتمال دریافت نظارت، سانسور و نفوذ بیشتر چین در آینده وجود دارد.” او مثال میزند که در دوران پس از جنگ جهانی دوم، هالیوود نقش مهمی در صدور ارزشهای فرهنگی آمریکا داشت. حالا در حوزه هوش مصنوعی هم عقبنشینی آمریکا میتواند به نفع چین تمام شود.